Vannak, akiknél már születésükkor látszanak interszex testi jegyei, másoknál gyerek, illetve serdülőkorban derül ki az interszex állapot, de olyanok is akadnak akik felnőttként szereznek tudomást arról, hogy interszexek. Van olyan is, amikor a határértékektől való eltérések olyan kicsik, hogy az érintettekben egyáltalán nem is tudatosul interszex voltuk. 

Az interszex emberek gyakran szégyent élnek meg a nemekhez kapcsolódó erős társadalmi elvárások miatt, és ráadásul nagyon sokszor már kora gyermekkorukban, beleegyezésük nélkül műtéti eljárásokkal változtatják meg a testüket.  

Az interszex emberek világszerte egy közösség tagjai is. Éppolyan sokfélék (sokféle társadalmi háttérrel, etnikai hovatartozással, nemi identitással, szexuális irányultsággal és/vagy politikai nézetekkel), mint más nemi vagy szexuális csoportok tagjai, ugyanakkor az interszex aktivisták közös álláspontja, hogy összeköti őket:

  • a nemi jellegek variációval megélt tapasztalatuk,
  • a hit, hogy ezek a különbségek az emberi sokféleség természetes elemei,
  •  az a gondolat, hogy az embereknek joguk van dönteni a saját testükről. 

Minden interszex hermafrodita?

Nem. Ne használjuk ezt a szót interszex emberekre! A hermafrodita azt az állapotot jelöli, amikor egy személy női és férfi ivarszervekkel is rendelkezik, az újabb szakirodalomban megjelent egy alternatív kifejezés amhigonadizmus néven. A hermafordita szó a mitológiából származik, és nem valós emberek valódi tapasztalatait írja le: nincs olyan ember, akinek egyszerre teljesen kifejlett pénisze és vaginája is volna. Sajnos ezt a szót még ma is számos interszex ember látja orvosi leírásokban, esetleg a saját magára vonatkozó egészségügyi dokumentumokban.  

Az interszex szó ugyanazt jelenti, mint a nemi fejlődési rendellenesség? 

A nemi nemi fejlődési rendellenesség vagy nemi fejlődés zavarai („disorder of sex development”, DSD) kifejezést még ma is gyakran használják az interszex nemi jellegek leírására. Ám nagyon sok interszex ember elutasítja ezt a terminológiát, mert arra utal, hogy a testük nem megfelelő, nem jó, az orvosoknak kell „rendbehozni”. Ezért az interszex szervezetek nem használják ezt a kifejezést, helyette inkább a nemi fejlődés eltérései („differences of sex development”, DSD) kifejezést javasolják. Ez az kifejezés jóval szélesebb rétegét jelöli az különféle orvosi eseteknek, mint az interszex állapotok.

Az emberek körülbelül 1,7%-a születik interszexnek. Minden 2000. csecsemő olyan az átlagostól eltérő nemi szervekkel születik, amelyeket egyes orvosok a legtöbb esetben egészségügyi szempontból szükségtelen műtétekkel javasolnak átalakítani. 

Az interszex emberek, családtagjaik és a velük dolgozó szakemberek (pedagógusok, szociális munkások, egészségügyi ellátást nyújtók) számára elengedhetetlen, hogy többet tudjanak az interszex emberek helyzetéről.