Szülőknek

Amikor megtudod, hogy a gyermeked interszex, a hír valószínűleg meglepetésként ér, és sok mindent érzel és gondolsz a hallatán. 

Legfőképpen talán boldog vagy, hogy megszületett a kisbabád. Esetleg aggódsz, hogy mi lesz vele nagyobb gyermek- vagy kamaszkorában. Lehet, hogy az orvosok azt mondják, a gyermeked nem egészséges. 

Ahogyan bármely gyermeknek, egy interszex gyermeknek vagy serdülőnek is lehetnek egészségügyi problémái, de nem ezek határozzák meg, hogy ki ő. 

Ő elsősorban a gyermeked, akinek a szeretetedre és a gondoskodásodra van szüksége, akivel majd sokat nevettek, aki időnként felbosszant, és aki felnőve a saját útját járja majd. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, ami segíthet az információk feldolgozásában, és abban, hogy felkészülhess, hogyan adhatod meg gyermekednek azt a támogatást, amire minden gyermeknek szüksége van. 

Az alábbi oldalon az Interszex gyermekek szüleinek szóló útmutatónkból olvashatsz részleteket. A kiadványban fontos információkat és tanácsokat, átgondolnivalókat találsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan beszélhetsz interszex gyermekedről egészségügyi dolgozókkal, családtagokkal, óvodapedagógusokkal és tanárokkal. A kiadványt teljes terjedelmében letöltheted innen.  

A gyermekeddel nincs semmi baj 

Az interszex emberek túlnyomó többségének nincs semmiféle testi baja, és nincs szüksége orvosi beavatkozásra. Ha az orvosotok azt mondja, hogy valamilyen beavatkozásra vagy kezelésre van szükség, kérdezd meg, pontosan milyen beavatkozásra van szükség, miért van rá szükség,  mik ezeknek a következményei és kockázatai. Kérdezz rá az elmaradásuk következményeire is! Azután adj időt magadnak, hogy megalapozott, átgondolt döntést hozhass. Mindig informálódj más forrásból is, járj utána alaposan a kérdésnek, mielőtt döntesz!

Nem a te hibád 

Amikor a szülőkben tudatosul, hogy gyermekük valamiben más, mint a többiek, gyakran ez az első gondolatuk: „Valamit rosszul csináltam?” vagy „Megelőzhettem volna?” Az, hogy a gyermeked interszex, teljesen természetes dolog, és nem a te viselkedésed vagy életmódod következménye. Az is rendjén van, ha zavarodott vagy feldúlt vagy. A gyermekvállalás életünk nagyon fontos része. Érthető, hogy ilyenkor nagy várakozással tekintünk a jövőbe, és érthető az is, hogy nagyon sokféle érzés önt el minket, ha valami váratlan történik. Amikor megtudod, hogy a gyermeked interszex, lehetsz rémült, dühös, feldúlt, aggódhatsz, szégyenkezhetsz, felelősnek érezheted magad, elönthet ezen érzések közül több, vagy akár az összes egyszerre.

Jó részüket az ismeretlentől való félelem okozza, és fokozatosan enyhülnek majd, ahogyan egyre többet megtudsz az interszex állapotról, és beszélgetsz másokkal is a témáról. Keress olyan embereket, akikkel beszélgetni tudsz, és akik támogatnak! Vedd fel a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyektől információt és tanácsot kaphatsz! Beszélj a családoddal és a barátaiddal, ha lehet! 

Nem vagy egyedül 

Lehet, hogy úgy érzed: te vagy az egyetlen a világon, aki keresztülmegy ezen, és senki nem ért meg. De tudnod kell: egyre több olyan szervezet van, amelyek tájékoztatást adnak, személyes vagy online támogató csoportokhoz tudnak irányítani, összekötnek tanácsadókkal, esetleg más interszex gyermeket nevelő szülőkkel. Ha beszélsz más szülőkkel, akiknek szintén interszex gyermekük van, információt, tanácsot és támogatást kaphatsz tőlük; ez fontos lépés az interszex gyermek szülőjeként való önelfogadás és előbújás folyamatában.

Nem kell mindenre rögtön tudnod a választ 

Idővel, ahogy beszélgetsz a gyermekeddel és a körülötted élőkkel, sok kérdés merül még fel benned. Talán úgy tűnik, túlságosan is sok, és úgy érzed: egyik napról a másikra a téma szakértőjévé kell válnod. Teljesen rendben van, ha nem vagy azonnal az összes válasz birtokában. Ugyanakkor ne menekülj a téma elől! Minél többet tudsz meg róla, minél többet beszélsz róla másokkal, annál felkészültebben tudsz majd segíteni a gyermekednek, amikor majd ő tesz fel kérdéseket.

Interszex emberekkel folytatott beszélgetéseink azt mutatják, hogy sokuk tapasztalata, hogy az egészséghez és testi önrendelkezéshez való jogát megsértik, saját vagy szüleik tájékozott beleegyezése nélkül végeznek el rajtuk „normalizáló” műveleteket. Az interszex emberek szülei gyakran nem jutnak hozzá megfelelő és számukra érthető információhoz gyermekük egészségi állapotáról, ezért az orvosok véleményére hagyatkoznak, vagy saját félelmeik alapján döntenek, annak ellenére, hogy egyre több kutatás és szakmai állásfoglalás  mutatja, hogy az idő előtt elvégzett műtétek az interszex emberek számára gyakran komoly fizikai és pszichológiai károkat okoznak.